LICZI |
MALINA |
DYNIA |
Miąższ
dyni zawiera sporą ilość beta-karotenu (witaminy A),
który odpowiada nie tylko za soczystą pomarańczową
barwę. Dzięki niemu warzywo wykazuje działanie
przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami,
w tym nowotworami. Wystarczy zjeść szklankę puree z
dyni (ugotowanego miąższu), aby dostarczyć organizmowi
aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Dynia i wpływ na kondycję skóry
|
|
Dynia –
zastosowanie Dynia znajduje bardzo szerokie zastosowanie – szczególnie w kulinariach. Z tego warzywa przygotujesz m.in. pyszne zupy kremy, ciasto, ciasteczka, przetwory. To jednak niejedyne zastosowanie dyni. Świetnie sprawdza się jako surowiec wykorzystywany w kosmetyce. Z warzywa przygotujesz domowe maseczki, kremy czy nawet serum.
|
|