OWOCE



LICZI
MALINA
DYNIA


Liczi w postaci ekstraktu z owocni liczi może być wykorzystane do walki z rakiem. Do takiego wniosku doszli naukowcy z West China Hospital i Sichuan University. Wyniki swoich badań opublikowali w "Toxicology and Applied Pharmacology".

  1. Według nich wspomniany wyciąg to bogactwo związków polifenolowych, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Mają one usuwać z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za stres oksydacyjny i w efekcie rozwój takich groźnych chorób jak np. nowotwory. Według naukowców w ten sposób można walczyć z rakiem piersi oraz rakiem wątroby.

Liczi zawiera 66 kalorii w 100 gr. Jest to bardzo niewielka liczba, jednak nie zaleca się go w diecie odchudzającej ze względu na dużą ilość cukrów prostych. Warto zwrócić uwagę na to, że w 100 gr liczi na 16.53 gr węglowodanów, aż 15.23 stanowią cukry proste, co odpowiada 3 łyżeczkom cukru. Z tego względu owoce te nie są też wskazane cukrzykom.

Jest to bogate źródło witaminy C. 100 gr liczi zapewnia niemal 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ma jej zatem więcej niż słynące z niej cytrusy. Jedzenie liczi jest więc doskonałym sposobem na wzmocnienie organizmu w okresach jesienno-zimowych.

Ponadto w liczi znajdziemy tiaminę, ryboflawinę, niacynę i witaminę B6 oraz kwas foliowy, witaminę E i K. Liczi to również bogactwo składników mineralnych. Poza wspomnianym potasem znajdziemy w nim również wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk.